Airbnb Experience “Farm to table cooking”

Meet “Three Musketeers” : onion, chili, basil

Farm to table cooking experience

“Three musketeers” is the key to authentic Thai cooking recipe

Few weeks ago, my friend invited us to”Farm-to-table Thai cooking” from Airbnb experience which I had no idea of and something that I heard for the first time. Yeah I know it’s a cooking class. Yeah I know a farm. But… how could both be arranged together? Farm and table? And isn’t Airbnb a marketplace for bed and breakfast stay only?

I didn’t really think of this until a day before when my friend came back and briefed us to wear sandals, short, and brought a change clothes. “Just in case we went dirty,” she said. That started to ring a bell to me that we will go dirty and really going to the farm. Like a real farm! (And what is the Airbnb part? You’ll find out at the end of this looong post haha). As the result, last Saturday was super FUN!

Farm to table cooking experience

So the day came. Me and my 4 other friends met up in a McD. Then we left to Klong Ladmayom floating market. Many local foods are sold in this location, just like the other market that spread in the entire Bangkok. Of course, I spotted many tourists as well.

Not long after that, Bow and C, host for this Farm-to-table session, arrived. Both are so kind. Not only they brought us the cold water for each, Bow brought us a pastel for a breakfast as well! (It was a delish one anyway). Few minutes later, we took a boat and sailed through the river. Along the way, Bow shared us the story of how river was the main transportation channel for Thailand area back then. But of course, with the raising economy where lands are used for living and the property business, river is no longer an option for people in the city to travel. However, Lat Ta Niao river (hopefully I didn’t mention a wrong river name) is one of the most well protected rivers in the country. Mostly villagers don’t even have a land route connected but only a river. So authentic.

Our end of this trip was the farm. Due to the huge rain on the night before, the mud was all over the form. Our flips were 0.5 kgs heavier in 30 minutes because of the mud. But it was (again) so much fun! The banana trees remind me of my hometown. The river reminds me of the house I left in when I was a kid which was also next to the river where I loved trapping a small fish with a bottle.  The chili remind me of the chili my dad planted in my home.

Farm to table cooking experience

Papaya salad ingredients

After finished the farm experience, we drove to Bow and C’s house for the cooking part. Everything was so well set and prepared by them. The electrical stove, the cooking materials, the kitchen utensils and everything. And everything looked so pretty and neat. We even welcomed with a fried pork and sticky rice which are also tasty (everything here with pork is so delicious).

The real cooking experience started at around 1 pm. After sharing the story behind each meal we were going to cook, we then moved to the opened kitchen. We started with chicken green curry, chicken pandan, and ended the class with a papaya salad. And you know what, everyone cooked! Did you think we know how to cook or cook a lot before? Nope! But when everything’s set and when the material is prepared, cooking become something SO fun.

Blog 15

Pandan chicken in the making

About 4 hours later (yes it took 4 hours to prepare 4 meals, so don’t get crazy waiting for your order in a restaurant that arrives 10 minutes longer than it’s promised), our dinner was ready! Yeah, it was the dinner that each of us prepared.

We closed the dinner with beer and that most favorite food, Mango sticky rice (who doesn’t love them?). What a happy tummy that night!

Farm to table cooking experience

Chicken green curry final look!

I was so happy myself not only because the meals were good. BUT more of it was the meals I cooked myself! For me, it was that experience which was really what makes the day exciting!

Now, how will I recommend you to take this experience? It’s 5 out of 5! I’ve been visiting night markets, bars, hype places, traditional markets, and thus far, this was the best experience I have after few weeks in Bangkok.

If you happen to visit Bangkok on the weekend and look for a new and local thing to explore in the city, try this one out. I’m sure you will love it. The class is only for 5 to 6 people so you will be so engaged with the whole experience intensively.

If you want to know more of this farm-to-table cooking experience, just check out what Bow and C are doing here.

Airbnb – Farm to table Thai cooking experience

According to my friend, this Airbnb Experience is one new products Airbnb (beside the bed and breakfast marketplace) that is launched in their operating countries. Tons of fun local and fun activities are offered under this experience. And, only a curated experience that could be hosted under Airbnb. So, if you’re visiting somewhere new some time, this type of experiences should definitely be on your list.

(Some others fun documentation!)

This slideshow requires JavaScript.

 

Advertisements

Because We Are So Tiny

After living in a very diverse place for a while, few things come clear to me recently…

  • Our world is super BIG and we’re just this tiny little micro piece that flies around the air.
  • Again, because our world is super BIG, you can’t say yourself as the one who know everything because those references you had in mind are smaller than the smallest dot you’ve seen. Thus, you’re just not that… knowing everything.
  • Bule isn’t always that cool.
  • And Asian isn’t always that clumsy. :).
  • Women equality is truly exist thus we (women) worth the same respect as what men get.
  • Some guys think that they are super handsome so they have this gigantic confidence to call every woman passes by.
  • Asia is one of the most favorite places in the world for those real travellers. I know you know why…
  • Walking alone, not talking to anyone, but just listening and seeing people, are such a precious moment when you are in a crowded place.
  • Many people around us are struggling so effing hard to survive. So, respect what you have and be respectful to others. Always.
  • Universe do conspire to what you have, who you meet, where you go, and really just every second you have in life. My most basic live rule applies well: be nice and you’ll get the nice one.
  • Ever feel like you have the worst life in this entire earth? Take a deep breath. Somehow, some people, or many people out there are feeling the same thing you do and good news is… they survive. And so will you.
  • Whenever you feel angry, bite yourself hard. Don’t scold or shout. Other’s life are messing up too. Solve yours. Give them space to solve theirs.
  • Time is precious. Live it right. So right.
  • You see people beside you listening to their headset, playing around their phone, reading a book? Then you’re wondering if they are happy? You know what. They are thinking a lot while doing what you’re seeing. They are just like you, like me. They have their own life they’re worried of, caring a lot and they’re doing way to escape that for a moment. Or yeah maybe you’re right. They’re just enjoying their Instagram feed, the new book somebody just gave them, or the Coldplay music.
  • So, don’t judge.

Have a great week ahead!

IMG_5140

Bangkok, 1 April 2018

Diam-diam


Sesenang-senangnya postingan kami di Instagram, 

Tetap saja kami rindu.

Sekian.

Blog

Bangkok, 25 Maret 2018

19 Maret 2018

Starting a new path in life at the edge of 29 can be good and bad things. This depends on who you are and what goals you’d like to achieve in life.

29 sudah terlalu tua… 

I’m living in a society where people take 29 as a VERY mature age (alias tua bingits!). Lingkungan ini melihat dua sembilan bukan sebuah angka yang harus dilalui dengan penuh ‘hura-hura’ (baca: mengejar karir, menjalani hobi, mengambil kuliah S2, dan sejenisnya). Apa yang patut dilakukan mereka yang berusia demikian? Settling down, tapaki tahap “selesai” dengan urusan karir, lupakan segala yang bersifat untuk kesenangan semata dan fokuskan kehidupan pada… jodoh.

29-lah waktunya berbuat!

Di saat yang sama, saya juga berada di lingkungan yang dengan penuh keyakinan bahwa inilah waktu paling tepat untuk melakukan segalanya. Satu tahun sebelum 30. Satu tahun sebelum semuanya menjadi semakin serius dan berat. Satu tahun sebelum menapaki kepala tiga. Usia matang-matangnya seseorang dengan karir. Usia untuk menentukan mana jodoh yang harus dipertahankan dan mana yang harus dilepas.

29 versi saya

Adalah: waktunya untuk memanfaatkan segala waktu, kesempatan, keinginan, semangat, dan tenaga dengan maksimal. Iyes, lebih baik detik-detik menuju 30 ini diukir dengan sesuatu yang akan bernilai untuk saya. Sekalipun babak belur sana sini, versi saya menyebut fase ini harus dijalani dengan sungguh sangat baik.

Atas nama itu, saya pun tiba-tiba udah nggak di Jakarta aja. Tadi sore dalam perjalanan pulang dari kantor, tiba-tiba saya dan teman berucap, “Eh udah di Bangkok aja nih kita!” 

Banyak ucapan doa, selamat, turut bahagia, hingga kaget, yang datang dari teman-teman sekitar. Ada juga yang bereaksi biasa saya karena merasa “29 sudah terlalu tua untuk urusan begituan. Mendingan yang pasti-pasti aja.”

Untuk mereka yang memberikan guyuran doa dan kangen pada saya, saya senang sekali. Semua lontaran dan respon yang kalian berikan menjadi asupan energi positif setiap kali saya memikirkan daftar demi daftar hal yang perlu diselesaikan selama masa tugas ini. Sekaligus juga asupan energi untuk menetralisir kenegatifan yang muncul juga akibat hal ini.

Untuk yang terlalu kangen dan berharap saya tidak kemana-mana, maaf. 29 adalah waktu untuk berbuat. Waktu dimana fisik dan mental saya berada dalam kondisi paling prima. Waktu dimana segala sesuatu wajib dilakukan dengan baik agar tidak meninggalkan sesal di masa depan. Waktu untuk memilih apa yang bisa saya lakukan dan perbuat untuk hidup saya, tanpa merugikan siapa-siapa.  Waktu untuk bertindak sedikit melewati pakem yang ada, demi mengukir 29 yang lebih baik.

IMG_4752.jpg

Bangkok, 20 Maret 2018

Bangkok, we’re going to nail you!

Facebook di-Hack

Sabtu lalu, tiba-tiba si abang ribut. Akun Facebook istrinya di-hack. Si hacker kemudian mengirimkan pesan ke teman-teman Facebook kakak ipar, seraya meminta temannya untuk mengirimkan uang ke rekening tertentu, dengan dalih akan mengembalikannya di malam hari (yang tentunya hanya tipuan belaka). Sayangnya, ada satu teman yang ketipu dan kemudian mengirimkan uangnya.

Kurang beruntungnya lagi, selain Facebook, hacker juga membobol BBM dan Instagram. Belum tahu sih kok bisa tembus sampai ke sana. Dugaan sementara sih, email yang digunakan untuk ketiga akun ini sama, dengan password yang juga sama. Karena, email Yahoo yang digunakan untuk registrasi ke ketiga akun tersebut pun tak lagi bisa diakses.

Tentunya, Mark dan kawan-kawan sudah menghadapi ribuan kasus ini dan menyiapkan sistem untuk menghadapi hal ini. Terbukti dengan tanggapan yang responsif oleh anak buahnya Mark terhadap laporan untuk akun yang dihack. Kalau mengikuti langkah yang diberikan Facebook, akun yang sudah jatuh ke tangan penipu akan hilang dalam waktu 2 x 24 jam.

Berikut beberapa cara melaporkan akun Facebook yang di-hack, yang semoga berguna.

Kalau mau baca detil di Facebook, bisa langsung ke sini juga kok.

How do I report an account for an impersonation?

  1. Lapornya dari laptop / komputer aja. Agak ribet kalau dari HP karena layarnya cukup banyak.
  2. Masuk ke akun profile yang sudah dibajak oleh orang lain. (gambar di bawah).
  3. Pilih bintik tiga di samping icon “Message“.
  4. Pilih “Report“.
  5. Nanti akan ditanya : “Mau dibantu apa sama Facebook?”
  6. Jawab aja : “Report this profile” alias laporin akun ini. Dengan ini, kamu menyatakan bahwa kamu adalah teman / kerabat si pemilik akun yang meminta Facebook untuk segera menutup akun yang telah dibajak tersebut.

Setelah itu, kamu akan diminta untuk mengisi form panjang (kemarin lupa dicapture formnya). Intinya, Facebook akan meminta nama, nomor telepon, dan email kamu sebagai si pelapor. Kemudian copy juga link profile dari teman yang Facebook-nya di-hack. Oh iya, kayaknya di tahap ini, saya juga diminta untuk meng-upload KTP atau kartu identitas untuk verifikasi profile saat memberikan laporan. Berhubung Facebook sangat aware dengan urusan privacy, kita juga diingatkan untuk menutup kode-kode penting saat meng-upload. Kalau udah, submit deh,

Tidak lama setelah ‘submit’, Facebook akan mengirimkan email notifikasi penanda kalau laporan kita sudah diterima. Kira-kira pesannya, “Harap sabar menunggu, nanti kami hubungi Anda kembali”. (gambar di bawah). Nggak perlu dibalas. Tunggu aja.

Sehari setelahnya, Facebook kembali mengirimkan email, meminta saya untuk mengirimkan fotocopy ID dari si terlapor atau pemilik akun asli. Saya kirimkan lagi KTP kakak ipar saya, dengan nomor ID yang sudah ditutup.

Send!

Saya melaporkan profile kakak saya di hari Minggu malam. Kemudian, Senin, saya menerima email notifikasi kalau laporan sedang diproses (mungkin tidur ya Mark dan kawan-kawan di Amerika sana pas saya kirim email). Selasa pagi saya diminta untuk mengirimkan KTP si terlapor alias si kakak.

Sekitar 8 jam kemudian (saya email Senin jam 11 pagi, dan menerima email balasan jam 7.30 malam), Facebook mengabari bahwa akun yang kakak saya sudah dihapus dari Facebook. Dan, yak! Memang sudah dihapus.

Nah, saya akhirnya nulis di sini karena hari ini aja, ada dua orang kerabat yang juga menghadapi kasus serupa. Kesel bener dengernya. Ngapain sih pinter-pinter tapi kerja begituan. Phew.

Kejadian ini mengingatkan saya untuk lebih was-was dan hati-hati dalam memanfaatkan sosial media, apapun itu. Beberapa pelajaran yang dipetik:

  1. Jangan pakai email sama untuk semua akun.
  2. Ingat, jangan pakai password yang mudah diketahui. Kalau rajin, bisa ganti 2 bulan sekali.
  3. Hati-hati kalau mau jual hp. Pastikan data-data sudah dihapus atau hard reset sebelum hp berpindah tangan.
  4. Kata orang, hati-hati juga kalau akses wifi umum karena ada kemungkinan data bisa dibaca.
  5. Kalau sudah kejadian, jangan panik. Cari cara untuk melaporkan, kasih tau teman-teman untuk ngepos sana sini supaya jangan ada yang ketipu.
  6. Untuk pengguna sosmed, hati-hati juga dengan konten yang diupload. Sebut saja masih untung karena penipuan masih dilakukan di ranah digital-digital aja. Gimana kalau si orang ndak bertanggung jawab itu menjamah tempat tinggal kita karena alamatnya beredar di sosmed (amit-amit).
  7. Untuk yang nerima email minta kirimin uang dari kawan, lebih baik curiga dulu aja. Baik hati boleh, tapi yang hatinya jahat juga banyak. Jangan sampai tertipu ya.

Begini kira-kira screenshot untuk proses laporan ke Facebook.

  1.  Laporkan langsung akun profile yang dibajak dari Facebook.

    Screen Shot 2018-03-06 at 10.38.00 PM.png

  2. Isi form, lengkapi, upload KTP / ID lainnya, jangan lupa.
  3. Cek email yang dicantumkan di form, karena pasti ada email notifikasi dari Facebook.
    Screen Shot 2018-03-06 at 11.04.30 PM.png
  4. Facebook mengirimkan kembali email susulan untuk mengirimkan ID terlapor.
    Screen Shot 2018-03-06 at 10.51.18 PM.png
  5. Sabar…

  6. Sabar…

  7. Facebook sudah menghapus akun yang telah dibajak.

    Screen Shot 2018-03-06 at 10.55.02 PM.png

  8. Selesai.

Untuk BBM dan Instagram, saya belum ketemu ngutak-ngatik cara reportnya. Kalau teman-teman pernah punya pengalaman, silakan dibagi di sini.

Ingat ya, hati-hati!